About

Laat ook een berichtje achter om te laten weten dat je de live stream volgt!

Online verdediging

Komende 10 juni om 14.30u staat de verdediging van mijn proefschrift gepland, na lange tijd lijkt het er eindelijk van te komen. Helaas zal dit in een andere vorm zijn dan normaal, gezien de COVID-19 crisis. Ik zal mijn thesis moeten verdedigen via een online conference call en dus zonder publiek. Gelukkig wordt deze wel gelivestreamed en kan de verdediging via deze link gevolgd worden.

Bijen

Degene die de kaft van mijn thesis en de layout van deze website hebben gezien, zal het wel opvallen dat bijen een aardig prominente rol spelen, maar wat hebben bijen eigenlijk met zilver katalyse of etheen epoxidatie te maken?

Eigenlijk helemaal niks, maar in mijn boekje heb ik een drager materiaal gemaakt (3DOM alpha-alumina) wat onder de elektronenmicroscoop (zie hoofdstuk 3 van mijn boekje) een beetje lijkt op een honingraat structuur door de zeshoekige repeterende eenheid. Daarnaast hebben de katalysatoren die ik in mijn thesis beschrijf een gelige kleur door de grootte van de zilverdeeltjes verdeeld over het drageroppervlak. Deze kleur wilde ik terug laten komen op mijn kaft, wat geleid heeft tot de gele honingraat structuur die bovenaan de kaft en op de banner van deze website te zien is.

Rechts onderaan de kaft van mijn thesis beelden de zeshoeken zilverdeeltjes uit, die, zoals we ook onder de elektronenmicroscoop (pagina 30) kunnen zien, niet rond zijn, maar duidelijke zijdes hebben.

De metafoor van de bijen heb ik in de hoofdstukken waarin ik katalyse heb uitgevoerd gebruikt om de moleculen uit te beelden: Waar bijen stuifmeel’pakketjes’ oppikken, pikt etheen een zuurstofatoom van het zilveroppervlak om zo etheen oxide te vormen. De bijen met meer dan 1 stuifmeelpakketjes zijn overgeoxideerd en beelden CO2 (dit wordt gevormd in de ongewenste reactie) uit.